kehidupan

bicara diskusi merungkai satu misteri agar menjadi sebuah realiti.
hye semua..jangan lupa tinggalkan pesanan dan follw..:)
glitter-graphics.com

Monday, April 25, 2011

MATEMATIK DAN MINDA ANDA

Selamat malam..

Malam ni aku rasa borink sgt2 sbb line celcom hampeh..ish2..Nk hantar mesej pun xleh,apakan lagi call.Memang tension tol la.Meka ni taknak duit ka.Nak reload pun tak dapat..adoyai..Xpa,sabar je la labu..

Baiklah,malam ni aku nak cerita tentang mathematics,yup,mathematics.Aku tahu,ramai student kat luar sana tak minat sangat kat matematik ni kan..hehe(termasuk aku)bukan apa kan,soalan math selalunya susah hehehe..Baiklah,kali ni aku nak ajar korang trick matematik yg harus anda ketahui..

Kali ni aku ajar korang cara terbijak menjawab soalan darab yang berkaitan dgn nombor sebelas.(11)

Contoh nya:

2 4 5 3 5 x 1 1 = ???

Aku beri korang masa 5 saat ja jawab soalan di atas tanpa kalkulator k..
teet...masa tamat..
Apa jawapan korang dapat??..hah,xsempat nk kira..??..hehe.jawapannya ialah:
2 6 9 8 8 5


Ok2..soalan di atas tu adalah basic jerr dlm math ni.

Baiklah,camni cara paling senang nk selesaikan soalan di atas dlm masa xsampai 5 saat pun.

1)Salin semula angka yg pertama iaitu angka 2.

2)Kemudian,tambah angka pertama dgn angka yg ke dua.

3)Seterusnya,tambah angka ke dua dgn angka ke tiga.

4)Tambah angka ke tiga dgn angka ke empat.

5)Tambah angka ke 4 dgn angka terakhir.

6)Salin semula angka terakhir iaitu 5.

6)Jawapan keluar..
Nampak ja panjang,tp sekejap ja kalau kira.

Peringatan:semua angka yg didarab dgn sebelas boleh dijawab dgn cara di atas.

Haha..senang jerr kan..Selamat mencuba.^-^

2 comments:

nohoho =) said...

ooo...rase cam penah belajar dulu

Sarah said...

huhuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

follow ya

Follow martinbforest on Twitter